W ostatnim czasie, spędzaliśmy dużo czasu w domu, znajdując sobie różne zadania. Wiele osób eksperymentowało w kuchni z nowymi przepisami na chleby, bułki i chałki - bo czy coś może się równać z domowym pieczywem?
Jeśli myślicie, że pieczenie chleba nie jest dla Was, wyobraźcie sobie bochenek chleba wyjęty z piekarnika, jeszcze ciepły, z chrupiącą skórką i wnętrzem napakowanym zdrowymi składnikami. Ślinka cieknie?
Wypiekanie to nic trudnego. Na początek zacznijcie od chleba z samych ziaren, bez dodatku mąki, drożdży i zakwasu.
Przygotowanie tego chleba jest bardzo proste, wystarczy wymieszać wszystkie składniki łyżką, trochę odczekać a później wstawić masę do piekarnika. I gotowe!
Nie zagaduję Was już dłużej, tylko wrzucam sprawdzony przepis.
Składniki na małą, prostokątną blaszkę (20X10 cm):
✔️160g płatków owsianych
✔️70g orzechów włoskich (posiekanych) - możesz użyć innych, ulubionych orzechów
✔️150g ziaren słonecznika
✔️3 łyżki nasion chia
✔️4 łyżki siemienia lnianego
✔️1 łyżka soli (u mnie himalajska)
✔️1 łyżka miodu - może też być syrop z agawy lub syrop klonowy
✔️2 łyżki płynnego oleju kokosowego (można wstawić w miseczce do gorącej wody, wtedy szybko się rozpuści) - ewentualnie oleju rzepakowego
✔️300ml wody
✔️160g płatków owsianych
✔️70g orzechów włoskich (posiekanych) - możesz użyć innych, ulubionych orzechów
✔️150g ziaren słonecznika
✔️3 łyżki nasion chia
✔️4 łyżki siemienia lnianego
✔️1 łyżka soli (u mnie himalajska)
✔️1 łyżka miodu - może też być syrop z agawy lub syrop klonowy
✔️2 łyżki płynnego oleju kokosowego (można wstawić w miseczce do gorącej wody, wtedy szybko się rozpuści) - ewentualnie oleju rzepakowego
✔️300ml wody
Przygotowanie:
➖Do dużej miski wsyp płatki owsiane, posiekane orzechy, ziarna słonecznika, nasiona chia, siemię lniane i sól. Dobrze wymieszaj.
➖Do ziaren dodaj miód, olej i wodę. Wodę dodawaj stopniowo, obserwuj, żeby masa nie była zbyt płynna. Jeśli będzie rzadka, ziarna się nie skleją i chleb będzie się rozpadał podczas krojenia. Masa powinna być zwarta. Starannie wymieszaj. Jeśli uważasz, że wody jest za dużo, dodaj więcej płatków owsianych, aby wchłonęły nadmiar płynu.
➖ Masę przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i bardzo dokładnie ugnieć, aby uzyskać zbity bochenek - im mocniej ubijesz, tym upieczony chleb będzie się łatwiej kroił. Blaszkę przykryj i odstaw na 2-3 godziny, by ziarna napęczniały i wchłonęły wodę.
➖ Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni, wstaw keksówkę (ściereczkę zdejmij) do pieca i piecz chleb ok 50 min., aż ziarna się zarumienią. Delikatnie wyjmij z formy, razem z papierem i zostaw do wystudzenia.
➖Do ziaren dodaj miód, olej i wodę. Wodę dodawaj stopniowo, obserwuj, żeby masa nie była zbyt płynna. Jeśli będzie rzadka, ziarna się nie skleją i chleb będzie się rozpadał podczas krojenia. Masa powinna być zwarta. Starannie wymieszaj. Jeśli uważasz, że wody jest za dużo, dodaj więcej płatków owsianych, aby wchłonęły nadmiar płynu.
➖ Masę przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i bardzo dokładnie ugnieć, aby uzyskać zbity bochenek - im mocniej ubijesz, tym upieczony chleb będzie się łatwiej kroił. Blaszkę przykryj i odstaw na 2-3 godziny, by ziarna napęczniały i wchłonęły wodę.
➖ Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni, wstaw keksówkę (ściereczkę zdejmij) do pieca i piecz chleb ok 50 min., aż ziarna się zarumienią. Delikatnie wyjmij z formy, razem z papierem i zostaw do wystudzenia.
wspaniały chlebek!
OdpowiedzUsuń:D polecam
UsuńWygląda ba bardzo pożywny :)
OdpowiedzUsuńjest pożywny i sycący :)
Usuń